Monthly Seminar – September

Kristillinen kuvasto taiteessani

Luennoitsija: Heikki Marila

Paikka: Aikala, Historicum 2. krs, Kaivokatu 12, Turku

Aika: 20.9.2018, klo 14–16

Syyskuun kuukausiesitelmässä kuvataiteilija Heikki Marila luotaa alkusyitä kristillisen kuvaston esillemarssiin omassa taiteellisessa tuotannossaan sekä näkökulmansa muutosta ja aihepiiriin suhtautumistaan vuosien saatossa. Miten Marila on lähestynyt tätä aihepiiriä? Mikä on sen suhde nykypäivään?

Marilan puheenvuoro käsittelee kristillistä kuvastoa tämän taiteellisessa työskentelyssä vuosina 1990–2018. Taiteilijan suhde tähän kuvastoon on saanut ensikipinänsä saksalaisten ekspressionistien kuvista (Emil Nolde, Ludwig Meidner), ja myöhemmin innoittajiin liittyi muita saksalaisia ja suomalaisia taiteilijoita (Albrecht Dürer, Matthias Grünewald, Mikael Toppelius, Emanuel Granberg) samalla kun Marilan kiinnostus laajeni tekijöistä kirkkorakennuksiin niin Suomessa kuin Pohjois-Euroopassakin. Matkat suomalaisiin kuvakirkkoihin (mm. Haukipudas, Kempele, Isokyrö, Paltamo, Pyhämaa, Turun Maarian kirkko ja Lohja) avasivat kokonaan uuden kuvallisen arkun, joka on välittömässä yhteydessä muuhun Eurooppaan.

Marila kokee tämän huikean ja rikkaan perinteen pitkälti katkenneeksi modernismin jälkeisellä taidekentällä ja kirkollisessa kulttuurissa. Väkevien kuvien ja koristeiden paatoksellisuus nähdään usein jonain sellaisena, joka ei vastaa nykyihmisen käsitystä hengellisyydestä.

 

Heikki Marila on turkulainen kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu ja palkittu kuvataiteilija, joka käsittelee tuotannossaan kristillisen symboliikan lisäksi monia muita aiheita, jotka kumpuavat länsimaisen kuvataiteen pitkästä historiasta.

Kuva: Mathias Grünewald, Isenheimin alttarikaappi, Jeesuksen ristiinnaulitseminen (keskimmäinen paneeli) v. 1516,  Public Domain, via Wikimedia Commons