Kristinusko – hiipumassa vai kasvamassa räjähdysmäisesti

Teksti: Linda Perttala, opiskelija “Globaali kristinusko” -kurssilta. Kurssista voit lukea lisää täältä.

Megatrendeillä tarkoitetaan useista ilmiöistä koostuvaa yleistä kehityssuuntaa. Ne tapahtuvat globaalilla tasolla, ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samankaltaisena ja -suuntaisena pitkään. Lisäksi megatrendien uskotaan antavan hyvän kuvan laajoista tulevaisuuden muutoksista. Tällä hetkellä megatrendeissä esiin nousee viisi keskeistä kehityssuuntaa: ekologisen jälleenrakentamisen kiire, väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen, verkostomaisen vallan voimistuminen, teknologian sulautuminen kaikkeen sekä talousjärjestelmän suunnan etsiminen. Eniten näistä korostuu ekologinen jälleenrakentaminen, sillä ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat keskeisiä puheenaiheita tällä hetkellä.

Megatrendit uskonnoissa

Uskontojen ja ideologioiden merkitys kasvaa nykypäivänä jatkuvasti. Suomessa muutos ei näy yhtä selkeästi kuin muualla maailmassa, mutta myös Suomessa on havaittu joitakin merkkejä uskonnon käyttämisestä politiikan ja vaikuttamisen välineenä. Uskontojen kentällä on havaittavissa uusia megatrendejä. Erityisesti esiin on noussut kolme erilaista megatrendiä liittyen uskontoihin ja uskonnollisuuteen. 

Ensinnäkin maailma uskonnollistuu. Uskonnollisuus kasvaa samalla kun epäusko ja ateismi vähenevät. Maailman väestöstä 88,7% tunnustaa jotakin uskontoa tällä hetkellä. Toiseksi maailman uskonnollisuus monipuolistuu, erityisesti Aasiassa. Toisaalta samaan aikaan monipuolisuus vähenee Etelä-Afrikassa kristinuskon ja islamin vahvan kasvun vuoksi. Kolmanneksi uskonnon vapaus kapenee ja rappeutuu erityisesti väkiluvultaan suurissa maissa, esimerkiksi Venäjällä, Pakistanissa, Egyptissä ja Nigeriassa. Myös uskonnollinen vaino on lisääntymässä. 

Megatrendit kristinuskon kentällä

Vaikka Suomessa evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä jatkaa laskuaan, maailmalla kristinusko voi hyvin. Globaalissa etelässä kristinuskon kasvu on nopeaa ja vahvaa, vaikka samalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kristinusko rappeutuu. Maailman väkiluvusta noin 32% on tällä hetkellä kristittyjä, joista 67% asuvat globaalissa etelässä. Yksi kristinuskon megatrendeistä onkin kristinuskon painopisteen siirtyminen globaaliin etelään. Kristinuskon vahvistuminen saattaakin jäädä suomalaiselta huomaamatta, sillä kasvu ei tapahdu Suomessa eikä edes Euroopassa. Suomessa kristinuskon suosion heikkeneminen saattaa johtua esimerkiksi politiikassa esitetyistä mielipiteistä. 

Muita kristinuskon trendejä ovat muun muassa karismaattisuuden kasvu ja helluntailaistuminen. Tähän liittyviä piirteitä ovat pneumasentrisyys eli Pyhän Hengen merkityksen painottaminen, armolahjat sekä spontaanius ja kokemuksellisuus. Lisäksi megatrendeihin kuuluvat niin sanotut megakirkot, joissa on yli 2000 osallistujaa viikoittain. Nämä megakirkot tuovat vastauksia nykyajan vaatimuksiin, joita ovat esimerkiksi elämyksellisyys ja kaupallistuminen. Esimerkkejä tällaisista kirkoista ovat Lakewood Church ja Hillsong. Vaikka ihmiset korostavat nykyaikana paljon itsenäisyyttä ja yksilöä, on edelleen selvästi tarvetta myös yhteisöllisyydelle. Yksilökeskeisempään kristillisyyteen onkin kehittynyt yksi kristinuskon megatrendeistä, itsellinen kristillisyys. Siinä kyse on kirkkokuntiin sitoutumattomasta kristillisyydestä.

Aivan kuten alussa mainitsin, megatrendeihin liittyvät globaalin tason muutokset ja siksi myös kristinuskoon vaikuttaa moni globaali muutosprosessi. Teknologian kehittyminen on vienyt monta asian internetiin ja ihmiset pääsevät osallistumaan esimerkiksi messuihin omalta kotisohvalta. Ilmastonmuutokseen ja politiikkaan liittyvät kysymykset ovat myös esillä kristinuskon eri järjestöissä. Uutena muutoksena tällä hetkellä on maailmanlaajuinen pandemia. Covid-19 on vaikuttanut monen elämään ja ihmiset reagoivat pandemiaan ja siihen liittyviin rajoituksiin eri tavoin. Toisaalta kristinusko on tuonut monelle tukea pandemian keskellä, kun taas toisaalta kristinusko on vetänyt ihmisiä erilleen esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, jossa osa ihmisistä ajattelee olevansa Jumalan valittuja, joiden ei tarvitse noudattaa rajoituksia. 

Koronamaski kiinnitettynä ristiin

Kristinusko uudistuu ja muuttuu koko ajan. Uudet trendit kasvavat isommiksi, kun taas toisaalta kristinuskon suosio Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa hiipuu. Yksilökeskeisemmän yhteiskunnan tilauksesta myös uskonnot ovat alkaneet korostaa yksilöä, mutta toisaalta erityisesti pandemian aikana moni on varmasti kokenut yhteisöllisyyden ja muiden antaman tuen olevan tärkeää. Kuinka alas kristinuskon suosio laskee Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa? Entä kuinka suosittua kristinuskosta tulee globaalissa etelässä tulevaisuudessa?

**

Kuvat: pixabay