Paavi Franciscus – muutoksen ääni etelästä

Teksti: J. Maria Ruohomäki, opiskelija Globaali kristinusko -kurssilta 2024. Kurssista voit lukea lisää täältä.

Sellainen globalisaatio, joka yhdenmukaistaa,
on pohjimmiltaan imperialistinen. Kulttuurinen monimuotoisuus on säilytettävä.

Paavi Franciscus

Paavi Franciscus eli Jorge Mario Bergoglio, on ensimmäinen latinalaisamerikkalainen ja jesuiittaveljeskunnan jäsen roomalaiskatolisen kirkon johtajana. Hän syntyi Buenos Airesissa, Argentiinassa, 17. joulukuuta 1936, ja hänet valittiin paaviksi 13.maaliskuuta 2013 paavi Benedictus XVI:n jälkeen. Tänä vuonna 87 vuotta täyttävä Franciscus on katolisen kirkon 266. paavi.

Paavi Franciscus on tunnettu monista rohkeista uudistuksistaan ja välittömästä otteestaan, jonka ansiosta hän on onnistunut muuttamaan katolisen kirkon ilmapiiriä ja jopa sen suuntaa. Hän on ottanut vahvasti kantaa muun muassa lasten hyväksikäyttötapauksiin katolisen kirkon piirissä. Franciscus ei kaihda irtiottoa perinteistä, vaikka pitäytyy esimerkiksi katolisen kirkon linjassa suhteessa aborttiin, ehkäisyyn ja samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Franciscus on kuitenkin kehottanut katolilaisia olemaan tuomitsematta homoseksuaaleja ja hyväksyy homoparien kirkollisen siunaamisen. Hän on tunnetusti todennut:

Kuka minä olen tuomitsemaan?

Vaikka nainen ei katolilaisuudessa voi vieläkään olla pappi, on kirkon naisia kuitenkin kohotettu korkeisiin virkoihin. Vuonna 2016 Franciscus perusti komission tutkimaan naisdiakonien historiallista roolia kirkossa, mikä on avannut keskustelun naisten aseman laajentamisesta kirkon tehtävissä.

Franciscus on tehnyt useita merkittäviä hallinnollisia uudistuksia johtajuutensa aikana. Hän on esimerkiksi yrittänyt puhdistaa Vatikaanin taloudellista järjestelmää, joka on ollut skandaalien ja korruptiosyytteiden keskiössä. Hän on luonut uuden talousministeriön ja palkannut kansainvälisen auditointifirman tarkastamaan Vatikaanin kirjanpitoa. Ylipäätään hän on kritisoinut voimakkaasti talousjärjestelmää, joka hylkää köyhät ja syrjäytyneet. Hän on vaatinut oikeudenmukaista resurssien jakoa ja ohjeistanut 1, 3 miljoonaa seuraajaansa välttämään äärimmäistä kulutusta.

Paavin itselleen valitsema nimi Franciscus viittaa Franciscus Assisilaiseen, vaatimattomaan keskiajan Italiassa eläneeseen pyhimykseen, joka tuli tunnetuksi rakkaudestaan kaikkia luotuja kohtaan. Franciscus on esikuvansa mukaisesti tehnyt systemaattisesti työtä köyhyyden vähentämiseksi korostaen samalla ympäristönsuojelun merkitystä. Hän on nostanut esiin myös ympäristöön liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä. Hänen mukaansa ympäristön suojelu on olennainen osa ihmisoikeuksien turvaamista, sillä ympäristötuhot vaikuttavat eniten juuri maailman köyhimpien ihmisten elämään.

Palauttakaa köyhille se, mikä heille kuuluu.

Paavi Franciscus

Kuva: Pyhä Franciscus, Assisi.

Paavi Franciscus on tehnyt merkittävää työtä niin kulttuuristen kuin sosiaalistenkin oikeuksien puolesta korostaen globaalin yhteistyön tarvetta eriarvoisuuden vähentämiseksi ja rauhan rakentamiseksi. Hän on puolustanut alkuperäiskansojen, romanien, maahanmuuttajien ja pakolaisten yhtäläisiä ihmisoikeuksia ja korostanut, että mitään ihmisryhmää ei tulisi syrjiä. Hän on ollut aktiivinen myös ihmiskaupan vastaisessa taistelussa ja kehottanut katolista kirkkoa mukaan tähän työhön.

Maailmaa kiertäessään hän on mennyt kadulla asuvien ihmisten ja prostituoitujen keskelle, mikä on nähty paaville kuuluvan arvokkuuden vastaisena. Toisinaan Franciscuksen uudistukset ovat olleet liikaa monille konservatiivisille katolilaisille ja katoliselle eliitille niin globaalissa etelässä kuin pohjoisessakin. Hänen sanotaan toiminnallaan vesittävän katolisen kirkon oppeja ja perinteitä. Voidaan kuitenkin kysyä, eikö kulttuurisesti kestävä, ajassa elävä ja joustava katolilaisuus ole juuri sen kasvun ja kehityksen ehto? Mutta onko paavi kuitenkin mennyt liian pitkälle?

Uudistuksillaan Franciscus on tuonut katolisen kirkon askeleen lähemmäksi tavallista kansaa, ja joidenkin mielestä hän on jopa modernin katolisen kirkon pelastaja. Hän on omaksunut myös paljon välittömämmän kielenkäytön kuin edeltäjänsä, ja puhuu armosta ja laupeudesta tavalla, jonka tavallinen kansakin ymmärtää. Hän ei myöskään pelkää sanoa asioita niin kuin ne ovat, vaikka se ei aina miellyttäisikään kaikkia. Hän on myös hyödyntänyt nykyaikaista teknologiaa ja sosiaalista mediaa sanomansa levittämiseen.

Voisiko Franciscuksen yli kymmenen vuoden työ paavina johtaa pysyvämpiin muutoksiin katolisen kirkon organisaatioissa ja toimintakulttuureissa tai johtaa joustavampaan ja avarakatseisempaan ekumeniaan esimerkiksi suhteessa protestanttisiin kirkkoihin? Holistisella lähestymistavallaan ja rohkeilla uudistuksillaan hän on pyrkinyt muuttamaan katolista kirkkoa toimivammaksi yhteisöksi, yhteiseksi kaikille – kirkoksi, joka keskittyy rakkauden, myötätunnon ja inhimillisyyden viestin välittämiseen. Erityisesti hänen viestinsä moniarvoisuuden kunnioittamisesta on tervetullut aikana, jona globalisaatio paitsi yhdenmukaistaa kulttuureja, myös valikoi niiden hierarkian.

Lähteet:

Aittokoski, Heikki 2023: Paavi Franciscus näyttäisi höllentävän kantaansa homo­parien siunaamisesta. – Helsingin Sanomat 3.10.2023.  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009896739.html. Haettu 30.4.2024.

Armellini, Alvise 2024: Frail pope to embark on Asia trip, his longest ever, in September. – Reuters 12.4.2024. https://www.reuters.com/world/pope-travel-indonesia-singapore-timor-leste-papua-new-guinea-sept-2-13-2024-04-12/. Haettu 30.4.2024.

Bergoglio, Jorge M. & Skorka, Abraham 2015: Paavi Franciscus – Taivaasta ja maasta.

Helsinki: Katolinen tiedotuskeskus.

Freyborg, Hanna 2023: Katolinen kirkko sallii samaa suku­puolta olevien parien siunaamisen tietyin ehdoin. – Helsingin Sanomat 18.12.2023. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010066972.html. Haettu 30.4.2024.

Linden, Ian 2009. Global Catholicism: Diversity and change since Vatican II. New York: Columbia University Press.

Mahlamäki, Hanna 2019: Prostituoidut ovat äitejämme, veljiämme ja siskojamme, Thaimaassa vieraileva paavi sanoi ja pyysi kunnioitusta ihmiskaupan uhreille. – Helsingin Sanomat 19.11.2019. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006316668.html. Haettu 30.4.2024                                          

Paavi Franciscus 2018: Letter of His Holiness Pope Francis to the people of God. –Vatikaani20.8.2018. https://www.vatican.va/content/francesco/en/letters/2018/documents/papa-francesco_20180820_lettera-popolo-didio.html. Haettu 30.4.2024.

Parkkinen, Pia 2022: Paavi Fransiskus avasi Vatikaanin korkeiden virkojen ovet naisille – asiantuntija: “Erittäin merkittävä askel”. Yle 6.6.2022. https://yle.fi/a/3-12477497. Haettu 30.4.2024.

Pullella, Philip 2024: Pope, looking well, visits female prison for foot-washing ritual. – Reuters 28.3.2024. https://www.reuters.com/world/europe/pope-looking-well-visits-female-prison-foot-washing-ritual-2024-03-28/. Haettu 30.4.2024.

Spadaro, Antonio S.J 2013: A Big Heart Open to God: An interview with Pope Francis.­ – America, The Jesuit Review 30.9.2013. https://www.americamagazine.org/faith/2013/09/30/big-heart-open-god-interview-pope-francis. Haettu 30.4.2024.

Vuola, Elina 2015: Vapautuksen teologia ja paavi Franciscus. ­– Teologia.fi 20.2.2015. https://teologia.fi/2015/02/vapautuksen-teologia-ja-paavi-franciscus. Haettu 30.4.2024

Kuvat: Pixabay