Yhdysvaltalaiskristittyjen abortinvastustajien käyttämät kielellisen vaikuttamisen keinot ja uskontoon vetoavat perustelut
Teksti: Lilli Holma ja Katarina Prusila, opiskelijat Globaali kristinusko -kurssilta 2024. Kurssista voit lukea lisää täältä.
Abortti on ollut ja tulee todennäköisesti aina olemaan yksi kristinuskon sisäisistä ikuisuuskysymyksistä. Viime vuosina se on kuitenkin noussut poikkeuksellisen ajankohtaiseksi aiheeksi mediassa Yhdysvaltojen osavaltioiden aborttilainsäädäntöön liittyvien muutosten seurauksena. Aiheesta ovat uutisoineet muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat. Erityisesti monet kristinuskon sisäiset suuntaukset, liikkeet ja järjestöt vastustavat oikeutta aborttiin ja perustelevat näkemyksiään uskontonsa dogmeihin tukeutuen. Vaikka abortti on ollut laillinen Yhdysvalloissa jo vuodesta 1973, se on edelleen todella mielipiteitä jakava aihe.
Aborttiin liittyvien oikeuksien vastustaminen: missä ja miten?
Aborttia vastustetaan monilla tavoilla: sosiaalisen median kanavissa, kongressissa sekä kadulla (engl. “sidewalk counseling”), erityisesti abortteja tekevien klinikoiden lähistöllä. Abortinvastaiseen aktivismiin voi tavallisesti kuulua niin puhuttua kuin kirjoitettuakin kieltä esimerkiksi luentojen ja videoiden sekä kylttien ja jaettavien esitteiden muodossa.
Nyky-yhteiskunnassa ja –kulttuurissa erityisen vaikutusvaltainen rooli on sosiaalisella medialla, jonka avulla esimerkiksi yhdysvaltalaiset, kristityt sisällöntuottajatvoivatjakaa abortinvastaisia mielipiteitä seuraajakunnalleen jopa globaalilla tasolla.
Kuten jo alussa mainittiin, aborttia koskevaan lainsäädäntöön on viime vuosina tullut paljon muutoksia, jotka heikentävät oikeutta aborttiin. Yhdysvalloissa erityisesti republikaanisen puolueen edustajat ovat tyypillisesti olleet äänekkäitä abortin vastustajia ja tämän ilmiön mielenkiintoiseen historialliseen taustaan on perehdytty myös Helsingin Sanomien artikkelissa: julkaisu paljastaa, että republikaanit itse asiassa kannattivat aborttioikeutta demokraatteja enemmän vielä 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa ja muuttivat kantansa vasta myöhemmin. Heidän päätöksensä alkaa vastustaa aborttia oli ennen kaikkea strateginen, kun eritoten katolilaisten äänet haluttiin saada kääntymään demokraateilta republikaanien puolelle.
Kielellisen vaikuttamisen keinot
Osa aborttia vastustavista kristillisaktivisteista on maltillisempia, kun taas toiset käyttävät radikaalimpia tehokeinoja sanomansa tukena.
Viittaamalla uskonnollisiin teemoihin, kuten synteihin, abortin vastustajat pyrkivät vetoamaan ihmisten tunteisiin. Esimerkiksi sidewalk counseling -ilmiössä kristityt saattavat myös mainostaa omaa seurakuntaansa kertomalla, että sieltä olisi saatavilla apua. Aborttia voidaan klinikoiden lähellä tapahtuvassa vaikuttamisessa vastustaa myös muilla kuin uskonnollisilla perusteilla, kuten viittaamalla syntymättömän lapsen mahdolliseen tulevaisuuteen tai vetoamalla rationaalisuuteen tai jonkinlaiseen auktoriteettiin.
Yleistä on myös sanoman mustavalkoisuus. Aborttimyönteinen toiminta ja näkemykset leimataan usein yksiselitteisen pahoiksi, kun taas samanaikaisesti omien näkemysten ehdotonta hyvyyttä ja oikeellisuutta korostetaan. Esimerkiksi Alliance Defending Freedom -niminen ryhmä kritisoi heidän katsomukselleen (engl. pro-life, “elämän puolesta”) vastakkaisen pro-choice -näkemyksen(“valinnan puolesta”) nimitystä siitä, että se luo liian neutraalin tai jopa positiivisen kuvan aborttien todellisuudesta. Toisaalta samaisen kritiikin voisi yhtä lailla esittää takaisin myös heille itselleen.
Radikaaleimmat abortinvastustajat käyttävät erittäin graafista kieltä ja kuvastoa sanomansa tukena esimerkiksi mielenosoituskylteissä ja aihepiiriin liittyvillä nettisivuilla.
Kristinuskon opinkohtiin vetoaminen
Kristillisen teologian mukaan Jumala on luonut kaiken elämän, mikä tekee siitä pyhää ja arvokasta. Kristityt uskovat ihmiselämän alkavan munasolun hedelmöittymisen hetkellä: syntymätönkin lapsi on heidän silmissään siis ihminen, jonka perusteella ihmisarvon ja -oikeuksien tulisi koskea myös häntä.
Aborttia vastustavat vetoavat myös esimerkiksi kristinuskon ja Jeesuksen sanomaan heikommassa asemassa olevien auttamisesta. Syntymättömän lapsen katsotaan olevan kaikkein heikoimmassa asemassa ilman minkäänlaisia päätös- tai vaikutusmahdollisuuksia ja siksi sen elämisen oikeuden puolustaminen koetaan tärkeäksi.
Elämän tarkoituksellinen ja ennenaikainen päättäminen, jollaiseksi myös abortti useimpien kristittyjen toimesta mielletään, ymmärretään muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta yleisesti murhaksi. Teon syntiä ja anteeksiantamattomuutta on kristinuskon kontekstissa perusteltu muun muassa kymmenen käskyn tappamisen kieltävällä ja tuomitsevalla kohdalla. Kaikki Yhdysvalloissa toimivat kristilliset suuntaukset ja järjestöt eivät kuitenkaan jaa täysin yhteistä näkemystä esimerkiksi lääketieteellisten riskitilanteiden ja raskaudenkeskeytyksen osalta.
Muilta vaadittu kristillisen moraalin ja opin ehdoton noudattaminen paljastaa kuitenkin nopeasti useiden abortinvastustajien oman tekopyhyyden, sillä kaikkien kristinuskon dogmien seuraaminen perusteellisesti ja yhtäaikaisesti on erittäin haastavaa, ellei peräti mahdotonta; toisin sanoen opinkohtien mukaan eläminen osoittautuukin monien kohdalla käytännössä suhteellisen valikoivaksi. Sen ohella voimme tarkastella myös elämän pyhyyttä koskevien näkemysten sisäistä ristiriitaisuutta kysymällä, asettavatko kaiken ihmiselämän pyhyyteen vetoavat kristityt todellisuudessa syntymättömän lapsen elämän odottavan naisen oikeuksien edelle.
Lähteet:
Evans, Bradley 2022: What Does It Mean to Be Pro-Life? Alliance Defending Freedom 12.5.2022. Osoitteessa https://adflegal.org/article/what-does-it-mean-be-pro-life. Viitattu 17.4.2024.
Hauerwas, Stanley 1991: Abortion, Theologically Understood. Osoitteessa https://lifewatch.org/abortion-theologically-understood/. Viitattu 17.4.2024.
Ilkka, Ilmo 2022: Korkeimman oikeuden aborttipäätös repii Yhdysvaltoja – ja yllättäen myös republikaanipuoluetta. Helsingin Sanomat 3.8.2022. Osoitteessa https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008966696.html. Viitattu 17.4.2024.
National Institute of Family and Life Advocates: About NIFLA. Statement of Faith. Osoitteessa https://nifla.org/about-nifla/. Viitattu 17.4.2024.
Nurminen, Jussi 2024: Aborttia on koko ajan vaikeampi saada Yhdysvalloissa – kartta näyttää kieltäjien ja sallijoiden vyöhykkeet. Yle 1.7.2024. Osoitteessa https://yle.fi/a/74-20038738. Viitattu 17.4.2024.
Priests for Life: Types of Abortions. Osoitteessa https://www.priestsforlife.org/types-of-abortions/index.aspx. Viitattu 17.4.2024.
Similä, Ville 2018: Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase. Helsingin Sanomat 22.9.2018. Osoitteessa https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005838028.html . Viitattu 17.4.2024.
Kuva: geralt. 2022. Pixabay. 29.6.2022. Osoitteessa https://pixabay.com/fi/illustrations/peruutus-itsem%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4misoikeus-7291061/ . Viitattu 9.5.2024.