Yhdysvaltojen mormonit TikTokissa
Teksti: Mirjami Oittila ja Riina Varnio, opiskelijat Globaali kristinusko -kurssilta 2023. Kurssista voit lukea lisää täältä.
Mormonismi on 1800-luvulla syntynyt yhdysvaltalainen kristillisperäinen liike ja kannattajia on arviolta noin 14 miljoonaa. Usko näkyy voimakkaasti mormonien elämässä, erityisesti lähetystyön merkeissä. Katukuvassa mormonit usein tunnistaa valkoisesta kauluspaidasta, nimikyltistä sekä kourassa olevasta Mormonin kirjasta. Vaikka toiminta on maailmanlaajuista, mormonien suurin näkyvyys on uskonnon kotimaassa Yhdysvalloissa.
Tiktok uskon levittämisen alustana
Lähetystyö on valtaväestölle näkyvin osa uskonnosta. Toimintaa perustellaan Raamatun opetuksella, jossa uskovia kehotetaan käännyttämään kaikki Jeesuksen opetuslapsiksi. Lähetystyö, varsinkin kenttätyö, koetaan tärkeimmäksi metodiksi heidän kulttuurinsa levittämisessä ja ylläpidossa. Perinteisen ovelta ovelle -strategian lisäksi mormonit ovat löytäneet uusia toimintatapoja.
Tiktok on kiinalainen sosiaalisen median palvelu, joka on kerännyt muutamassa vuodessa maailmanlaajuisen käyttäjäkunnan. Käyttäjät voivat ladata alustalle lyhyitä videoita vapaavalintaisista aiheista. Suuri suosio ja levikki ovat herättäneet mormonien huomion, ja he ovat adaptoituneet nykyaikaiseen tapaan tehdä lähetystyötä. Tämän johdosta alustalla on lukuisia mormoneja sisällöntuottajina. Heidän aiheensa vaihtelevat suorasta käännytyksestä tavanomaisen uskovaisen arjen romantisointiin.
Mormonismiin liitetään vahvoja stereotypioita. Nämä osaltaan vahvistavat jäsenien yhteisöllisyyden tunnetta, mutta tekevät heistä vaikeasti saavutettavia. Esimerkiksi tiukka pukukoodi ja epätietoisuus uskovaisten arjesta luovat valtaväestölle ennakkoluuloja. Tämän johdosta useat mormonit ovat halunneet kuvata Tiktok-alustalle arkista elämää ja luomaan dialogia yhteisön ulkopuolisten kanssa. Jokainen mormonisisällöntuottaja ei julista suoraan liikkeen sanomaa, mutta se on poikkeuksetta integroitu videoiden sisältöön. Yhteisölle haitallisia stereotypioita pyritään purkaa esimerkiksi kokkaus- ja hiustenlaittovideoilla – mutta yhdistäen sen kristilliseen kontekstiin. Tällöin tietoisuus lisääntyy ja mormoniyhteisö pystyy luomaan itsestään miellyttävän brändin.
Ristiriidat evankeliointisisällössä
Tämäntapaiset modernit Pohjois-Amerikkalaiset sisällöntuottajamormonit Tiktokissa maalaavat elämästään täydellistä kuvaa, kirjoittaen erilaisia Raamatun säkeitä tanssivideoidensa yhteyteen. Utahilaisen tiktokkaajan Taylor Frankie Paulin videoilla hänen lapsensa valmistautuvat sunnuntaikirkkoon täydellisesti laitetuissa hiuksissaan ja äidin valitsemissa beigeissä vaatteissa, ja toisissa videoissa hän kertoo uskostaan ja yhteisöstään. Hänen videonsa luovat kuvan nykyaikaisesta uskonharjoituksesta, siitä millaista on kuulua tiukkaan uskonnolliseen yhteisöön mutta silti elää vapaasti.
Kaikki tämä on kuitenkin vain hyvin ylläpidettyä kulissia. Todellisuudessa Paul on viimeisen vuoden aikana paljastanut mormoniyhteisön sisällä tapahtuvan parinvaihdon avioparien välillä sekä eronnut lastensa isästään. Viimeisimpänä käänteenä hän sai syytteen pahoinpitelystä heitettyään poikaystäväänsä metallituolilla, jolla osui miehen sijaan omaan tyttäreensä. Tämäntapainen kontrasti todellisen arkielämän sekä internetissä luodun kuvan välillä on yleistä, mutta tässä tilanteessa ero korostuu. Paul käyttää uskoaan tapana saada näyttökertoja ja yleisöä, sekä tekee elantonsa sillä, mutta kameroiden takana elää täysin uskon oppien vastaisesti.
Esimerkiksi avioliitto on Mormonin kirjassa keskeisellä sijalla, ei vain sosiaalisesti mutta myös hengellisesti. Menemällä naimisiin mormonit seuraavat pelastussuunnitelmaa, oppia joka käsittelee ihmisten sekä maanpäällistä että kuoleman jälkeistä elämää. Paulia ympäröinyt mormonivaikuttajayhteisö on varmasti ennen parinvaihtoskandaalia luonut hyvää julkisuutta kirkolleen, esitellen täydellisiä avioliittojaan ja kauniita lapsiaan. Kaksoiselämän vuodettua julkisuuteen on vaikea kuvitella heidän harjoittamansa evankelioinnin enää toimivan, ja luotu kuva idyllisestä jumalaa kunnioittavasta arjesta on säpäleinä.
Avioliitto mormoneille on kaikki kaikessa, ja sen katsotaan olevan pyhä velvollisuus. Mikäli liiton solmiminen tapahtuu mormonien temppelissä, sen katsotaan jatkuvan jopa kuoleman jälkeisessä elämässäkin. Moniavioisuus liitetään usein mormonien elämään, ja jopa Joseph Smithillä, uskonnon perustajalla ja profeetalla, tiedetään olleen monia vaimoja samanaikaisesti. Tämä käytäntö ei ole kuitenkaan kuulunut uskonharjoitukseen yli vuosisataan.
Monet ihmiset jakavat nykyään sosiaaliseen mediaan lähes kaiken elämästään, pitäen kuitenkin yllä tietynlaista julkisivua. Jakamalla sisältöä omasta elämästään ihmiset voivat mainostaa omaa elämäntyyliään, ja innostaa ihmisiä elämään samoin. Samaa harjoittavat Paulin kaltaiset uskonnollista sisältöä luovat vaikuttajat. Hänen elämäänsä seuratessa nousee kuitenkin kysymys sisällöntuottajien vastuusta yleisölleen, ja siitä, että mihin hän pyrkii videoillaan. Ovatko videot lähetystyötä, vai kuvaako hän vain muiden tavoin kiillotettua arkeaan? Vai onko tavoite jossain näiden kahden välillä?
Lähteet:
Bushman, Claudia L. (2006): Contemporary Mormonism: Latter-day saints in modern America. Westport: Greenwood Publishing Group.
Ingoldsby, Bron B. “Mormon marriage: A review of family life and social change.” Family Science Review 2.4 (1989): 389–396. Paul, Taylor Frankie: https://www.tiktok.com/@taylorfrankiepaul (Viitattu 10.5.2023)
Östman, Kim (2019): Mormonit. Historia, oppi, elämä. Helsinki: Gaudeamus.
Kuva ilmaisesta Pexels kuvapankista: https://www.pexels.com/search/tiktok/